Ας παίξουμε Μαθηματικά!

Υπάρχει καλύτερο από το να μάθουμε ή να εξασκηθούμε με τις μαθηματικές πράξεις μέσα από το παιχνίδι; Όχι βέβαια!
Δείτε λοιπόν μερικά παιχνίδια, τα οποία μπορείτε να παίξετε με τους μαθητές σας στην τάξη και όχι μόνο!

  • ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΓΟΥΡΟΥΝΙΟΥ
  • ΑΘΡΟΙΣΜΑ ΔΥΟ ΖΑΡΙΩΝ
  • ΠΟΙΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ;
  • ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ

 Το παιχνίδι του Γουρουνιού

Μαθηματικές έννοιες: Αυτό το παιχνίδι για δύο ή περισσότερους παίκτες βοηθάει τους μαθητές να εξασκηθούν στην πρόσθεση με το νου και τη στρατηγική σκέψη.

Νικητής: όποια ομάδα σκοράρει πρώτη 100 πόντους ή περισσότερους.

Πώς παίζεται: Οι παίκτες ρίχνουν εκ περιτροπής δύο ζάρια ακολουθώντας τους παρακάτω κανόνες:

1. Σε ένα γύρω, ένας παίκτης μπορεί να ρίξει τα ζάρια όσες φορές θέλει, κρατώντας στο νου του το άθροισμα των αριθμών που εμφανίζονται. Όταν ο παίκτης σταματά, καταγράφει το σύνολο και το προσθέτει στα αποτέλεσμα των προηγούμενων γύρων.

2. Ωστόσο, εάν εμφανιστεί ένας άσσος (1) σε ένα από τα ζάρια πριν ο παίκτης αποφασίσει να σταματήσει, τότε σκοράρει μηδέν για το συγκεκριμένο γύρο και είναι η σειρά του επόμενου παίκτη.

3. Ακόμα χειρότερα, εάν εμφανιστεί άσσος (1) και στα δύο ζάρια, τότε μηδενίζεται το συνολικό αποτέλεσμα της ομάδας του.

Αφού οι μαθητές παίξουν το παιχνίδι για αρκετές ημέρες, θα μπορούσαμε να προκαλέσουμε μια συζήτηση στην τάξη σχετικά με τις στρατηγικές που χρησιμοποιούνται. Μπορούμε να να απαριθμήσουμε τις ιδέες τους και να δοκιμάσουν διαφορετικές στρατηγικές ώστε να καθορίσουμε τον καλύτερο τρόπο για να παίξει κάποιος.

άθροισμα δύο ζαριών

Παιχνίδι για δύο ή περισσότερους παίκτες όλων των ηλικιών, εφ ‘όσον είναι σε θέση να προσθέσουν τους αριθμούς δύο ζαριών.

Στόχος: να αφαιρεθούν όλοι οι μετρητές-πούλια με τις λιγότερες δυνατόν ζαριές.

Πώς παίζεται: Κάθε παίκτης χρειάζεται 11 μετρητές – πούλια, μια ταινία με τους αριθμούς 2-12 (να απέχουν αρκετά μεταξύ τους, ώστε να χωράει κάθε μετρητής-πούλι πάνω από κάθε αριθμό) και ένα φύλλο καταγραφής.

Κανόνες:

1. Κάθε παίκτης τοποθετεί τους 11 μετρητές-πούλια πάνω στην ταινία με τους αριθμούς και καταγράφει τη διευθέτηση.

2. Όταν οι μετρητές τοποθετηθούν, οι παίκτες μπαίνουν στη σειρά για να ρίξουν τα ζάρια.

3. Για κάθε ζαριά, όλοι οι παίκτες αφαιρούν ένα μετρητή από τον αριθμό που αντιστοιχεί στο άθροισμα των ζαριών. Οι παίκτες παρακολουθούν και καταγράφουν τον αριθμό των γύρων που χρειάστηκαν μέχρι να καθαρίσει το τραπέζι του παιχνιδιού τους.

Ποιοσ Αριθμός κερδίζει;

Σε αυτή την ατομική δραστηριότητα, οι μαθητές χρειάζονται δύο ζάρια και ένα φύλλο καταγραφής. Οι μαθητές ρίχνουν δύο ζάρια και καταγράφουν τα αποτελέσματα σε ένα φύλλο καταγραφής που είναι 11 x 12 πλέγμα με τους αριθμούς 2 έως 12 στην κορυφή. Ενώ τα μικρά παιδιά θα κάνουν εξάσκηση με στις πράξεις, τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να εξετάσουν τα δεδομένα, να συγκρίνουν τα αποτελέσματα με άλλους συμμαθητές, και να σκεφτούν γιατί κάποιοι αριθμοί έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους άλλους. Για να κάνετε τη δραστηριότητα,

Στόχος: να ρίξει τα ζάρια και να καταγράψει τον αριθμό εμφάνισης κάθε αριθμού στη σωστή στήλη, σταματώντας όταν ένας αριθμός φτάνει στην γραμμή του τερματισμού.

Αφού έχετε συλλέξει τα στοιχεία, μπορείτε να συζητήσετε στην τάξη γιατί φαίνεται ότι κάποιοι αριθμοί «κερδίζουν» περισσότερο από τους άλλους. Τα μικρά παιδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να το εξηγήσουν, αλλά οι μεγαλύτεροι μαθητές εύκολα θα καταλάβουν ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να εμφανιστεί τα άθροισμα των 2 έως 12, και έξι τρόποι για το 7.

ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ 

Πανεύκολο και διασκεδαστικό παιχνίδι αγωνίας αρκεί οι μαθητές να γνωρίζουν απλή πρόσθεση και αφαίρεση αλλά και αφαίρεση με υπέρβαση της δεκάδας. Χρησιμοποιώντας δύο ζάρια οι παίχτες συναγωνίζονται για το ποιος θα μηδενίσει πρώτος!

Στόχος: Οι παιχτες παίζουν εναλλάξ. Κάθε παίχτης ξεκινώντας από το 99 ρίχνει τα ζάρια, υπολογίζει το αποτέλεσμα και το αφαιρεί. Όποιος μηδενίσει πρώτος κερδίζει!

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s